Etiketten lezen, Gezonde voeding, Gezondheidstips, Natuurvoedingsadviseur, Zonder pakjes en zakjes

3 redenen om (meer) peulvruchten te eten

De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen van peulvruchten(bonen) zijn onvoldoende bij iedereen bekend, maar ze zijn heel gezond  en gunstig voor het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. En ze zijn vooral ook lekker!

GEZOND

In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding en daarmee in de schijf van 5 hebben bonen prominente plek gekregen. Bonen zijn een rijke bron van eiwitten. Nu krijgen we in Nederland zelden last van een eiwittekort. De meesten van ons eten er meer van dan nodig is. Meestal in de vorm van vlees. Wil je liever wat minder vlees eten, dan kun je de nodige eiwitten uit bonen halen. De beste combinatie voor je lichaam is een bonensoort met een graansoort. Als je die samen eet, of binnen een paar uur na elkaar, dan kan je lichaam er een volwaardig eiwit van maken. Dat betekent dat lichaam het kunt gebruiken.

DUURZAAM

De ecologische voetafdruk van bonen is laag. Veel lager dan die van vlees. Ze stellen weinig eisen aan de grondsoorten kunnen groeien op schrale en droge bodemsoorten. Ze kunnen zichzelf ‘bemesten’ door stikstof uit de lucht binden. De opbrengst per oogst wordt daardoor zelfs groter. Een groot deel van onze bonen groeit op eigen bodem en dus van dichtbij. Waardoor er relatief weinig kilometers afgelegd hoeven te worden naar jouw bord.

LEKKERimg_5047-1

Er zijn zoveel verschillende soorten bonen in de mooiste kleuren waar je de lekkerste gerechten mee kunt maken. Je kunt ze verwerken in curries, salades en ook als snack zijn ze lekker.

Zelf deze kruidige snack maken? Klik op de afbeelding.

 Klik hier voor mijn favoriete recepten met bonen

 

Wat zijn bonen eigenlijk?

Peulvruchten is een verzamelnaam voor o.a. bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. De meeste mensen noemen het groente, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel. Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden gezien als groente. Deze bevatten in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C.

Klik op de afbeelding voor de infographic Over Bonen

bonen-infographic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.