Gezondheidstips, runningtherapie

Weg met de winterdip!

Wat was het toch donker de afgelopen dagen. De dagen worden langzaamaan wel al weer langer, maar als het een bewolkte dag is dan lijkt het wel alsof het helemaal niet licht is geweest. Daar kon ik altijd slecht tegen. Ik loop op zonnecellen, zei ik dan. Zonder voldoende daglicht, kreeg ik onvoldoende energie. Een winterdip? Zo voelde het wel. Herken jij hem ook?

Geen dip meer

Gisteren tijdens een lange wandeling kwam ik tot de ontdekking dat ondanks dat het best al een tijd grijs was, het effect dat het op mij had weg lijkt te zijn! Van die ontdekking geniet ik vandaag nog steeds. En niet alleen door die ontdekking, maar ook van het feit dat ik gisteren ondanks het gebrek aan licht tot een kleine 2,5 uur heb gewandeld in het bos. Hoe het komt dat mijn dip wegblijft? Daarvoor zijn er 3 belangrijke elementen: ademhalen, lopen en eten. Blijf lezen!

Anders ademhalen

Ademhalen gaat vanzelf. Daar zorgt je oerbrein gelukkig voor. Wat er ook gebeurt, je ademhaling gaat door zonder erover na te denken. Dat is fijn, want zonder zuurstof kun je niet. Je ademhaling is belangrijker dan je denkt. Simpelweg het aan je oerbrein overlaten is soms niet voldoende. Soms moet je even bijsturen als je in rust te snel ademt.

Hoe snel adem jij eigenlijk? Je kunt het eenvoudig meten. Zet de timer van je telefoon op 1 minuut en ga rustig zitten. Zet de timer aan en tel het aantal in ademingen. Hoeveel zijn het er? Minder dan 10? Helemaal top! Lees maar verder bij de volgende kop in deze blog. Zijn het er meer dan 10? Dan is het verstandig om je ademhaling de komende maand te trainen. 6-10 ademhalingen per minuut zijn voldoende in rust. Dus zittend achter je computer vraagt niet meer dan 10 ademhalingen per minuut. Door stress schiet hij vaak wel omhoog. Teveel stress leidt tot minder energie en minder energie zorgt voor een dip. Is de stress chronisch dan kan dat leiden tot een burn-out.

Ademhalingsoefeningen zijn de meest recente stap die ik heb gezet in het nastreven van vitaliteit. En volgens mij heb ik gisteren ontdekt dat dit weer een kleine aanpassing was, maar met grote positieve gevolgen. Probeer het zelf ook eens.

Reserveer de komende maand dagelijks 10 minuten in je agenda. Dat kan ’s ochtends bij het opstaan, ’s avonds voor het slapen of een willekeurig moment op de dag. Als je maar even 10 minuten rust hebt. In die 10 minuten breng je jouw ademhaling terug naar 6-10 keer per minuut. Hoe je dat doet?

  • Adem in
  • Adem uit
  • Pauzeer tot je voelt dat je lichaam weer wil inademen. Dat is niet pas wanneer je blauw aanloopt.

Het kan helpen door mee te tellen. Ik adem ongeveer 2 tellen in en dan een stuk of vier uit en pauzeer dan ongeveer nog 4 seconden. Zo eenvoudig is het. Hoe goed het werkt, merk je al na een paar dagen. Doen hoor!

Lopen om je weer lekker te voelen

De wandeling van gisteren was natuurlijk heerlijk, maar een paar keer per week 2,5 uur wandelen, zit er echt niet in. En dat hoeft ook niet. 3 per week een half uurtje (of meer) een rustige duurloo echter wel. Dat doe ik nu sinds 2013. Daarvoor hing ik ’s avonds uitgeput met een dip op de bank. Te moe om nog iets te doen. Energie om nog te gaan sporten had ik niet.

Toch heeft iets me er toe gezet om te gaan hardlopen. Langzaamaan met 3 trainingen per week naar een half uur aan een stuk kunnen lopen. Naar mate ik langere stukken kon rennen, steeg mijn energie en verdween mijn dip. In drukke periodes vergeet ik nog wel eens te lopen, maar als ik me dan weer herinner wat het me oplevert dan trek ik mijn schoenen weer aan en ga lopen. Steevast komt ik met een leeg hoofd en een goed gevoel terug. Ook als het fysiek een keer niet wil.

Een langzame duurloop werkt voor mensen met psychische problemen. Of dat nu een winterdip is, je overspannen bent of een burn out hebt en zelfs bij een depressie. Jezelf zover krijgen dat je 3x per week naar buiten gaat om te rennen is vaak net een brug te ver als je niet lekker in je vel zit. Is dat het geval dan kun je gaan lopen met een groepje of starten met runningtherapie. Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij praten ondergeschikt is aan het bewegen. Deze therapie kun je voorafgaand aan of aanvullend op een traject bij een psycholoog en/of medicatie(depressie) inzetten. Maar vergeet ook preventie niet. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Om deel te nemen aan runningtherapie heb je geen ervaring met hardlopen nodig.

Wil je meer weten over runningtherapie? Neem dan contact met mij op.

Energiegevers erin en energieslurpers niet!

Lang werd gedacht dat alles wat je eet en drinkt te vertalen valt naar energie, namelijk calorieën en alles wat je verbruikt ook. Dus als je energieniveau zakt, dan moet je iets eten. En ook als je ongeveer net zoveel calorieën verbruikt als dat je eet dan blijft je gewicht constant. De kwaliteit van de voeding was van ondergeschikt belang. Was het maar zo eenvoudig. De voeding die je eet waar je snel veel energie van krijgt, zijn ook degene die ervoor zorgen dat je suikerspiegel eerst een enorme piek krijgt, maar ook net zo snel en hard zorgt voor een dip. Die dip geeft je hersenen weer het signaal dat je energie nodig hebt en weer moet gaan eten. Producten die hier voor zorgen, zijn producten met toegevoegde suikers en snelle koolhydraten, namelijk wit brood en pasta. Een eerste stap naar een oplossing: energieslurpers weg. Zoek een sugar challenge op het internet en probeer eens een tijdje suikervrij. Aanvullend of om mee te starten vervang je snelle koolhydraten door langzame:

Rijst -> zilvervliesrijst (=volkoren)
Brood -> volkorenbrood (dus niet meergranen o.i.d., maar met volkoren granen)
Pasta -> volkorenpasta (of probeer eens een variant gemaakt van peulvruchten)

Dit is een eerste stap naar meer energie. Smaakt dit naar meer en wil je weten wat voeding voor jou kan doen? Neem dan contact met me op voor een voedingsadvies op maat.

Een gouden combinatie

Ik ben gestart met hardlopen, gevolgd door gezonder eten en heb daar steeds meer in ontdekt wat voor mij gezond is. En een paar weken geleden pas ontdekte ik ook de ademhalingsoefeningen. Met elke stap ging ik me steeds beter voelen. Laat je dus niet afschrikken door wat je allemaal zou moeten doen, maar start met iets dat je aanspreekt. Dat gaat je al een beter gevoel opleveren en dan heb je meer energie om ook met de andere aan de slag te gaan. Succes! En als je hulp nodig hebt, dan weet je me te bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.