runningtherapie

Medewerker met burn-out weer op de been

De afgelopen weken zag ik niet anders dan koppen in kranten en tijdschriften over de toename in het aantal mensen met een burn-out. Het kan natuurlijk beroepsdeformatie zijn, maar het valt wel op. Achter die getallen gaat een hoop leed schuil. Persoonlijk voor degene wie thuis komt te zitten en zich afvraagt hoe hij of zij weer beter wordt. Leed bij de omgeving, want oor de combinatie van ouderschap of mantelzorg met werk vallen steeds meer mensen uit. De zorg voor hen die afhankelijk zijn komt dan in het gedrang. Maar vergeet ook het zakelijk leed niet. Een zieke werknemer kost geld en die wil je vanuit bedrijfsmatig oogpunt zo snel mogelijk weer op de been en aan het werk. In mijn blog lees je over een mogelijke oplossing: runningtherapie.

Zieke werknemers kosten veel geld

Een zoekopdracht op Google levert veel hits op met betrekking tot de vraag: ‘Wat kost een zieke werknemer?’. Het wordt al snel duidelijk dat vrijwel geen werkgever dat goed weet. De bedragen lopen ook nogal uiteen. Op de site van de MKB Servicedesk vind ik uitgebreide artikelen hierover. Zij maakten ze samen met partner Arboned. Voor het hele artikel en alle bijbehorende whitepapers verwijs ik je naar de site van de MKB Servicedesk

Ik neem je mee in de berekening uit het artikel.

Een zieke werknemer kost je zomaar 400 euro per dag! Iedere dag weer. Denk jij dat het in dit geval gaat om hele dure werknemers of vraag jij je af hoe ze aan deze cijfers komen? Hier is een voorbeeldberekening waarbij ze uitgaan van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van 36.500 euro (cijfers CPB, 2016).

Kosten zieke/verzuimende werknemer per dag:

Loondoorbetaling 153 euro
Kosten vervanging 146 euro
Verlies productie/dienst 43 euro
Kosten arbodienstverlening 60 euro
Verzuimbegeleiding 7,50 euro
Totaal verzuimkosten: 410 euro per dag

Bron: MKB Servicedesk

Weer op de been

Ik vind het veel geld. Zowel voor werknemer als werkgever zijn er genoeg redenen om snel weer op de been te willen zijn. Daar kun je wat mij betreft samen aan werken. Een werknemer is er bij gebaat om aan zijn gezondheid te werken en als werkgever kun je daarbij ondersteunen. Een beproefde methode om in te zetten is Runningtherapie.  Runningtherapie is het inzetten van hardlopen ten behoeve van het (overbelaste) brein. Het is een therapievorm waarbij je met je lichaam bezig bent, maar de effecten er van zal je met name op psychisch gebied ervaren. Het is een therapievorm waarbij praten ondergeschikt is aan het bewegen. Deze therapie kun je voorafgaand aan of aanvullend op een traject bij een psycholoog inzetten. Maar vergeet ook preventie niet. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Om deel te nemen aan runningtherapie heb je geen ervaring met hardlopen nodig.

In dit filmpje zie je wanneer Runningtherapie bijdraagt aan herstel. https://youtu.be/G46zmPcPf_M

Starten met lopen

Na een intake gesprek met de cliënt gaan we de eerste keer samen lopen en daarna loopt hij mee in de therapiegroep (2-4 deelnemers). Individuele training is ook mogelijk. In de 12 weken die volgen, loopt de deelnemer elke week twee keer in de groep en loopt hij zelf ook nog een keer volgens het op maat gemaakte loopschema. Iedere deelnemer heeft zijn eigen haalbare doelen waar we tijdens de trainingen aan werken.

Ter preventie van blessures doe ik voorafgaand aan de trainingen een houdingsanalyse en geef ik indien nodig een advies met eenvoudige rek- en spierversterkende oefeningen mee. De deelnemer komt tenslotte met psychische klachten en daar willen we geen lichamelijke aan toevoegen.

Duurzame oplossing

Het doel van de Runningtherapie is om de deelnemer duurzaam op te laten knappen en handvatten mee te geven voor een burn-out vrij toekomst. Daarom is de training er ook op gericht om de deelnemer een goede start te geven in het in beweging blijven. Na de 12 weken begeleid en zelfstandig lopen heeft hij ervaren wat de positieve effecten zijn van het hardlopen. Dan gaan we kijken hoe hij dat het beste vol kan houden. Bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een hardloopgroep of te blijven lopen met een loopmaatje. Ook het inschrijven voor loopevenementen kan leiden tot een langdurige loop carrière en een gezondere werknemer.

Hoe draagt u bij?

Het lopen moet de werknemer zelf doen, daar begeleid ik hem bij. U kunt Runningtherapie onder de aandacht brengen bij de Arboarts en de zieke werknemer de gelegenheid bieden om aan Runningtherapie te doen. Dat kost u nog geen halve week aan kosten voor een zieke werknemer.

Meer weten?

Ik vertel u of de Arboarts graag meer over Runningtherapie. Dus schroom niet om contact op te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.