Uncategorized

Pepernoten check 2020

Na een paar jaar uitgezocht te hebben welke pepernoten of eigenlijk kruidnoten er veilig zijn voor kinderen met een noten en/of pinda allergie heb ik ontdekt dat er altijd wel een van de twee aan mogelijke sporen in zit. Maar dat wij elk jaar goed zitten met de super kruidnoten van de Jumbo. Die zijn niet alleen vrij van pinda én noten, maar zijn ook nog eens het allerlekkerst. Met roomboter bereid. Het enige nadeel is dat ze er altijd ‘pas’ in november zijn. Maar dan slaan we ze ook meteen in. En als we daarvoor trek hebben in kruidnoten dan bakken we ze zelf. Dat is heel gezellig om samen te doen en het ruikt dan in huis lekker naar speculaaskruiden. Wij maken ze net als de Jumbo met roomboter en dan zijn ze nog warm van het bakken extreem lekker.

Kruidnoten zelf bakken

Loopt het water je al in de mond? Het recept is heel eenvoudig. Je hebt meel, bruine suiker, boter en speculaaskruiden nodig. Is het deeg dan nog wat droog dan kun je het met melk of wat water verdunnen.

Er gaat behoorlijk wat suiker in en in de meeste recepten wordt bloem gebruikt. Dat zorgt voor een flinke stijging van je suikerspiegel. En daarna voor een flinke dip. Ik merk dat helaas altijd heel sterk en wordt erg moe als ik wat pepernoten op heb. Daarom heb ik het recept wat aangepast. Ik gebruik een deel volkorenmeel en een deel suiker met een lagere glycemische waarde. Dat wil zeggen dat de koolhydraten langzamer in je bloed worden opgenomen.

Recept

Ingrediënten**:

 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram volkoren meel
 • 75 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram kokospalmsuiker
 • 150 gram boter (roomboter is het lekkerst!)
 • 10 gram koek- en speculaaskruiden
 • 4 eetlepels melk

** bij voorkeur allemaal biologisch

Bereiding:

pepernoten-bakken
 1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 160 °C.
 2. Kneed de boter, de twee soorten suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en volkoren meel goed door elkaar.
 3. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe totdat het een lekker soepel deeg is. Je hebt misschien niet alle melk nodig.
 4. Leg bakpapier op de bakplaat.
 5. Verdeel het deeg in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van en leg ze op de bakplaat.
 6. Bak ze in de oven in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.

Enjoy!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.