Voeding is er om je te voeden niet om te vullen. In je voeding zitten als het goed is voldoende macronutriënten. Dat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij twee van deze macronutriënten gaan er bij steeds meer mensen alarmbellen rinkelen. Vetten en koolhydraten die moet je mijden, want daar wordt je alleen maar dik van! Of werkt het in de praktijk toch net een beetje anders?
Belangrijkste energieleverancier voor je hersenen
Koolhydraten zijn samen met vetten de belangrijkste energiedragers. Koolhydraten zorgen voor de directe energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Vetten worden door het lichaam opgeslagen als energievoorraad. Koolhydraten zijn, in de vorm van glucose, direct beschikbaar als brandstof voor de cellen. Met name rode bloedlichaampjes, hersen- en zenuwcellen kunnen alleen maar glucose als energiebron gebruiken. Andere lichaamscellen zijn ook in staat vetten te verbranden. (bron: voedingswaardetabel)
Met koolhydraten als belangrijkste energieleverancier voor je hersenen lijkt het dus niet zo’n goed idee om koolhydraten uit je dieet te bannen.
Hoeveel is nog gezond?
Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Suikers en zetmeel zijn koolhydraten die dus een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. (bron: Voedingscentrum). Het is niet heel ingewikkeld om aan deze hoeveelheid te komen. Koolhydraten zitten namelijk in granen, peulvruchten, groente, fruit, noten, zaden en pitten. In de een wat meer en de ander wat minder. Hoeveel precies lees je op het etiket of in de voedingswaardetabel.
Welke producten wel en niet?
Als je 40-70% van je energie uit koolhydraten wilt halen, betekent dit niet dat je dat met suikerrijke producten moet doen. Dit zijn namelijk de producten die even heel snel energie leveren, maar direct daarna weer een hongergevoel opleveren. Je lichaam heeft meer aan ongeraffineerde producten en langzame koolhydraten. Hieronder volgen een paar voorbeelden.
Dit eet je wel:
- Volkoren brood
- Pasta (volkoren)
- Zilvervliesrijst
- Groente
- Fruit
- peulvruchten
En deze laat je liever staan:
- Witmeelproducten (brood, pasta en rijst)
- Kant- en klaar maaltijden
- Koek
- Chips (ook hier zit suiker in)
- Frisdranken
Voedingspiramide
Natuurlijk eet je niet alleen koolhydraten. Je lichaam heeft ook voldoende eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen nodig. De voedingspiramide is een goede leidraad voor gezond eten. Je leest er in af hoeveel je overal van nodig hebt. En eet je vandaag een dag geen vlees of vis? Dan zijn er nog andere dierlijke eiwitten. Morgen geen peulvruchten, neem dan later in de week een schepje meer. Ik kom op de voedingspiramide later nog een keer terug. Wil je er nu al meer over weten? Lees dan het boek Voedingspiramide van Louise Witteman en Mirjam Bakker – van Dam. Of kijk op hun site www.voedingspiramide.nl