Gezonde voeding, Gezondheidstips, Natuurvoedingsadviseur

Kalmerende en rustgevende lasagne

Dat voeding meer dan vulling is voor je lijf is me inmiddels wel duidelijk. Ik heb er de afgelopen tijd veel over gelezen en geleerd tijdens mijn opleiding Natuurvoedingsadviseur. Deze week kwam ik bij het maken van mijn huiswerk tot de ontdekking dat mijn lasagnerecept niet alleen erg populair is bij ons thuis, maar dat het ook nog eens vol zit met ingrediënten die kalmerend en rustgevend werken. Wel een lekker idee nu dat ik gezin, werk, studie en hardloopambities allemaal probeer te combineren.

Reden genoeg om dit recept met jullie te delen.

Spinazie lasagne (4 pers)

Ingrediënten (bij voorkeur biologisch):

  • 2 fijngesneden uien
  • 250 gram rundergehakt of sojagehakt
  • 2 pakken diepvries spinazie a la crème en 1 pak diepvries spinazie
  • 250 gram gesneden kastanjechampignons
  • Volkoren lasagnebladen
  • Pijnboompitten
  • 200 gram geraspte geitenkaas
  • Zout & peper naar smaak

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de uien en het gehakt in olijfolie. Rooster ondertussen in een andere pan de pijnboompitten. Als het vlees gaar is kun je de kastanjechampignons meebakken. Voeg de spinazie toe en breng het op smaak met wat zout en peper. Voeg de geroosterde pijnboompitten toe.

Verdeel het spinaziemengsel in 3 gelijke delen. Doe 1/3 deel in een ovenschaal en strooi daar geitenkaas overheen. Afdekken met lasagnebladen. Dan weer een laag spinazie met geitenkaas en lasagnebladen. Als laatste alleen spinazie met geitenkaas. Strooi de geroosterde pijnboompitten over de geitenkaas. Bak de lasagne in 30-35 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Waarom zou dit kalmerend en rustgevend werken?
Je hersenen communiceren via neurotransmitters. Er zijn neurotransmitters met een activerende/stimulerende werking en er zijn er ook met een ontspannende werking. De meeste neurotransmitters worden gemaakt uit aminozuren en die laatste zitten in je voeding. (De onderstreepte voeding zit in de lasagne.)

De neurotransmitters die ontspannen zijn serotonine en GABA. GABA wordt gemaakt uit glutamine en dat zit in: groene groenten (zoals spinazie en broccoli), zaden en pitten, verse noten, aardappel, banaan, ui, biologisch ei, volle granen, linzen en rijst.

Serotonine wordt door je lichaam gemaakt van tryptofaan en vitamine B1, B3, B6 en B11. Voedingsstoffen waar tryptofaan in zit: bruine rijs, pompoenzaad, sesamzaad, banaan, (warme) en eiwitrijk voedsel als vlees, vis, kalkoen en ei. En ook geitenmelk bevat tryptofaan.

Een gedachte over “Kalmerende en rustgevende lasagne”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.