Gezonde voeding, Gezondheidstips, Natuurvoedingsadviseur, Onderzoek, voedselallergie

De appel valt niet ver van de boom…

Dat onze dochters een vorm van allergie zouden hebben was wel aannemelijk. Met mijn hooikoorts en lichte voedselallergie kon het niet uitblijven. De appel valt immers niet ver van de boom. Toch valt mijn allergie in het niet vergeleken met de mate waarin zij allergisch zijn.

I love apples
Ik ben altijd al gek geweest op appels. Het liefst at ik de Granny smith. Glimmend heldergroen, knapperig en met een lichtzoete smaak. Een echte dorstlesser. Ik heb de smaak wel even op moeten zoeken, want ik heb hem sinds de brugklas al niet meer gegeten. Geen enkele appel trouwens voor ongeveer 25 jaar. In mijn eerste jaar middelbare school at ik mijn laatste appel. Nietsvermoedend at ik tijdens de pauze mijn appeltje op tot ik bij Frans opeens geen fatsoenlijk geluid meer kon maken. Mijn keel voelde geïrriteerd en ik was enorm schor. Ondanks dat ik het concept van een voedselallergie niet kende, wist ik wel meteen dat het de appel moest zijn. Later bleek het een gebruikelijke kruisallergie, ik ben allergisch voor verschillende soorten bomen en grassen en dan zit daar vaak een allergie voor verschillende soorten fruit en groenten aan vast. Welke groenten en fruit ontdekte ik in de jaren daarna. At ik mijn volledige oogst aan wortelen van de schooltuinen onderweg naar huis altijd al op, een paar jaar later liet ik ze liever staan. Heerlijke kersen op een Franse markt leverde een zeer oncharmant uiterlijk op. Mijn bovenlip zwol aan een kant enorm op. No more cherry picking for me! Kiwi, meloen (watermeloen uitgezonderd), perzik volgden nog weer later. Jammer hoor, want ik ben gek op vers fruit.

Verhitten
Het verhitten van fruit helpt bij mij wel. Dus appeltaart (mmm), appelmoes en appelflappen zijn geen probleem. Perziken uit blik ook niet. Deze zijn veel minder lekker, maar een prima alternatief. Gekookte wortelen gaan niet probleemloos naar binnen, maar die vind ik gewoon niet lekker ;-). Het fruit moet trouwens wel echt goed verhit zijn. Een last minute toegevoegd schijfje aan een pannenkoek levert toch weer irritatie op. Zowel lichamelijk als psychisch. Heb ik me zo verheugd op een appel rozijnen pannenkoek zit ik met jeuk. Irritant!!

Santana & Elise
Op de universiteit in Wageningen (WUR) hebben ze jaren geleden de Santana appel gekweekt. Een hypo-allergene appel. Geschikt voor mensen met een lichte appelallergie. Die wilde ik graag uitproberen. Tot ik de bijsluiter (ja hoor die zat er echt bij!) las. Daar werd ik toch een beetje een hypochonder van. Ik ben er niet aan begonnen. Tot ik ze een paar jaar later bij de biologisch winkel zag liggen. Toen toch maar voorzichtig geprobeerd. En lekker dat ze zijn! Sindsdien eet ik weer dagelijks een appel. Tenminste zolang ze te koop zijn. Ze worden eind augustus geoogst, zijn ergens vanaf september verkrijgbaar en veelal voor het voorjaar start al weer op. Ze zijn niet heel lang houdbaar. Een echt seizoensproduct van dichtbij. Dat vind ik als Natuurvoedingsvoedingsadviseur helemaal fijn.

Eigen oogstappeloogst-2016
Sinds vorig jaar heb ik mijn eigen Santana bomen in de tuin. Genoten vorig jaar vooral het ongedierte en de vogels ervan, dit jaar heb ik best een leuke oogst. Ze zijn inmiddels ook lekker op smaak. De komende weken geniet ik dagelijks van mijn eigen appeltjes. En bij De Estafette liggen ze ook al weer in de winkel dus daar kan ik terecht als ze op zijn.

 

 

Zelf proberen?
Heb jij ook een appelallergie, en dan niet zo erg dat je er een Epipen voor op zak draagt, overweeg dan eens een van de hypo-allergene appels te proberen. Eerst weten of jij ze veilig kunt proberen? Lees de bijsluiter zorgvuldig door en besluit dan of je het gaat proberen.

Stap voor stap
Heb je een niet-ernstige appelallergie en heb je de bijsluiter gelezen? Dan kun je Santana zelf proberen via deze test:
Stap 1: Neem een hap uit een Santana appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit.
Als je na 20 minuten geen van de bekende klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 2. Dat kan dezelfde dag, maar je kunt ook wachten.

Stap 2: Neem een hap uit een Santana appel met schil en slik hem dit keer door.
Als je na 20 minuten geen van de bekende klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 3.

Stap 3: Snijd een partje uit de santana appel met schil en eet dit op.
Als je na 20 minuten geen van de bekende klachten krijgt, kun je doorgaan naar stap 4.

Stap 4: Eet een halve appel met schil. Krijg je binnen 20 minuten geen reactie? Dan kunt je er van uit gaan dat je de Santana appel goed verdraagt.

Geniet ervan als het lukt!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.