Uncategorized

Het zonnetje in de tuin

Wat een heerlijke zomer! Het is al weken of misschien al maanden lang droog en warm. Dat zie ik ook in de moestuin. Alles groeit heel goed en het is voor het eerst dat de zonnebloemen het ook doen. Stuk voor stuk steken ze een heel eind boven ons uit. De bijen zijn er gek op. Dubbel succes dus! En dan zitten de pitten van deze indrukwekkende bloemen ook nog eens bomvol voedingstoffen.

Oogsten
Nu weet ik natuurlijk dat er middenin een zonnebloem heel veel pitten zitten, maar daar leek het bij ons toch echt niet op. Totdat ik wat pitten zag liggen op het blad van de aardbeiplant die eronder groeit. Ik heb meteen alle bloemen afgeknipt en een nachtje laten drogen. Toen was mijn geduld op en wilde ik echt gaan oogsten. In het hart van de bloem groeien allemaal hele kleine gele bloemetjes waar de bijen goed hun best hadden gedaan om ze te bestuiven. Deze bloemetjes waren eenvoudig weg te vegen. Eronder werden de pitten zichtbaar. Die vielen er nog niet vanzelf uit, maar met wat hulpmiddelen heb ik ze samen met mijn dochters allemaal eruit gekregen. Voor hen ook weer heel leerzaam. Ze hadden nog geen idee waar de zonnebloempitten die ze eten vandaan komen. Na het oogsten bleek dat ze nog wel iets langer hadden mogen drogen. Maar ja geduld is niet mijn sterkste kant en de ‘gebruiksaanwijziging’ lees ik niet of pas achteraf. We laten ze gewoon nu nog drogen. En als ze niet lekker zijn dan hebben onze kippen wat pitten te eten.

Rijk aan vitamine E
Zonnebloempitten zijn erg voedzaam. Wij eten ze thuis veel. In de zelfgemaakte muesli en door salades. En de desem volkoren zonnebloembollen van de EkoPlaza zijn favoriet. Mijn dochters kunnen geen pinda’s en noten eten. Om hen toch vergelijkbare voedingstoffen te geven, krijgen ze als alternatief zaden en pitten.

De pitten bevatten veel vitamine E, B1, B6. Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Het beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. De vitamine E voorkomt dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel.  Zonnebloempitten bevatten meer soorten mineralen dan de meeste noten. Ze bevatten mangaan, koper, selenium, magnesium, fosfor, ijzer en zink. Ze zijn ook zeer rijk aan eiwitten. Maar liefst 27 gram per 100 gram pitten. Het zijn redelijk volwaardige aminozuren dus ook voor vegetariërs en veganisten is het goed om de pitten regelmatig te eten.

Ze kunnen helpen bij het verminderen van een eiwittekort. En ze verbeteren je cholesterol.

En niet onbelangrijk: ze zijn ook gewoon heel erg lekker. Let er wel op dat je de pure pitten eet en niet de gezouten variant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.