Uncategorized

Nieuwe smaken en kleuren

Om alle voedingstoffen binnen te krijgen, moet je zo gevarieerd mogelijk eten. Kies bijvoorbeeld voor zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit. De stoffen die kleur geven aan de planten en vruchten zijn fytonutriënten. Fytonutriënten zijn natuurlijke stoffen in planten. Ze beschermen de planten bijvoorbeeld tegen insecten of  UV straling. Dat is niet alleen goed voor de plant zelf, maar ook goed voor wie de plant eet. Vitaminen en mineralen zijn fytonutriënten, maar er zijn veel meer nuttige stoffen. Er meer dan 5000 verschillende soorten fytonutriënten.

Kleur en smaak van eigen grond
Sinds een aantal jaar heb ik mijn eigen moestuin. Het begon met een vierkante meter vlak naast een paar berken. Vrijwel alles mislukte in die bak. Behalve dan misschien de raapstelen. Die zijn nog steeds favoriet! Vroeg in het seizoen lachen ze me met hun frisgroene kleur tegemoet. Ik maak er altijd een stampotje van met aardappel, gele paprika en geroosterde pijnboompitten. Lekker met lamsworstjes.

Dat smaakt naar meer
In de loop van de jaren werd mijn moestuin steeds groter en groter. Ik schafte eerst een kweekbak aan om het seizoen eerder te laten beginnen en later een mini kas, gevolgd door een tunnelkas en sinds vorig jaar een echte. Ook het aantal soorten groenten dat ik er kweek is flink uitgebreid en daarmee ook wat we hier thuis allemaal eten. Een van mijn andere favoriete bladgroenten is snijbiet. De kleuren van de stengels zijn echt prachtig. Ik maak het klaar met spaghetti en ricotta. Het originele recept van AH is met 2 courgettes, maar ik doe het liever met 1 en dan meer snijbiet. Het is tenslotte geen spaghetti met courgette.

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst pastinaak gezaaid en dat deed het erg goed. In de grond en in de keuken. Geroosterd in de oven met pompoen, wortel en rode ui. Of een Mexicaanse soep met pastinaak.

Rabarber aardbei compote zonder suiker
De rabarberwortel uit de winkel is vorig jaar niet aangeslagen. Dankzij een vriendin heb ik dit jaar 2 flinke wortels en die doen het bijzonder goed. Vandaag geoogst samen met een handvol aardbeien uit de kas. Die laatste hangen sinds dit jaar in potten in de kas. Dan kunnen wij ze tenminste eten in plaats van de vogels.

Online vond ik een recept voor rabarber aardbei compote zonder suiker. Het zoete komt van de aardbeien, kaneel, vanille en wat honing. ik heb het iets aangepast, omdat ik niet zoveel aardbeien had. Rabarber is zo’n groente die ik ook nog nooit heb gegeten en dat terwijl mijn opa ze vroeger volgens mij ook in zijn volkstuin had staan.

Ingrediënten: 

  • 250 gram rabarber
  • 100 gram aardbeien
  • 100 ml water
  • kwart theelepel vanille poeder
  • kwart-halve theelepel kaneel
  • halve eetlepel honing

Bereiding
Was de rabarber en snijdt hem in stukjes van 1 cm. Kook de rabarber 5 minuten in het water. Voeg daarna de aardbeien (gewassen en in vieren gesneden), vanille poeder en kaneel toe. Kook nog ca. 10 minuten tot er een brei ontstaat. Haal de pan van het vuur en als de compote minder dan 35 graden is voeg je de honing toe. Dat laatste is vooral belangrijk als je rauwe honing gebruikt. Bij een hogere temperatuur gaan belangrijke voedingstoffen kapot.

Smaakpalet
Het is nog even wennen de smaak van rabarber. Volgende keer misschien toch maar 300 gram rabarber en 300 gram aardbeien. Ik heb nog veel meer rabarber dus ik ga er zeker nog meer mee proberen te maken. Deze groente heb ik toch maar weer toegevoegd aan mijn smaakpalet. En waarschijnlijk kan ik nog wel iemand blij maken met wat stengels. Dat is ook wel leuk aan de moestuin. Soms lukt het zo goed dat je uit kunt delen en ook anderen nieuwe smaken kunt laten proeven. Zo eet mijn buurmeisje van 2 vandaag voor het eerst snijbiet. Uit onze moestuin!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.