Gezonde voeding, Zonder pakjes en zakjes

Oogst tijd

Sinds een flink aantal jaren heb ik een moestuin. Ik vind het er heerlijk om te ontspannen, maar ik geniet ook volop als ik zie ook wat het doet met mijn dochters. En hun vriendinnen. Zij zijn zich meer bewust van hoe alles groeit en bloeit. Waar hun eten vandaan komt en hoeveel inspanning daar soms voor nodig is. En niet onbelangrijk…ze eten ook iedere dag nog eens meer (verschillende soorten) groente en fruit.

Was de appeloogst vorig jaar nog erg mager door vorst in het voorjaar toen de bloesem aan de bomen zat. Hoe anders is het dit jaar in de moestuin. Al eind augustus konden we de eerste appels van de boom halen om op te eten. En wat een mooie rode blos hebben ze. Een vriendinnetje loopt steevast naar de grootste appelboom om daar de lekkerste appel uit te kiezen om op te eten.

Er hangen er zoveel aan dat de meiden van deze vroege oogst appelmoes willen maken. Op de BSO hebben ze geleerd hoe. Alleen maken ze hem thuis liever zonder al die scheppen suiker en met lekker veel kaneel!

Eigenlijk vind ik het jammer dat we ze moeten schillen. Het zijn heerlijke onbespoten superverse zongerijpte appels. Veel meer vitamines en mineralen krijg je niet in een appel en de meeste zitten nu net in de schil. Maar goed we hebben er zo veel en appelmoes is een mooie manier om deze appels te verwerken. En de schillen gaan in de compostbak zodat ik de grond voor volgend jaar kan voeden.

Ingrediënten

  • 8 appels
  • Ceylon kaneel naar smaak (bij zure appels iets meer dan bij de zoetere)

 

Bereidingappelmoes.jpg

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.
  • Doe de appels in een pan met wat water en laat ca. 15 minuten koken. Af en toe roeren. Indien nodig voeg je nog wat water toe.
  • Laat de appels een beetje afkoelen en gebruik de aardappelstamper om de appelstukjes wat kleiner te maken. Wil je echt gladde appelmoes, gebruik dan een staafmixer.
  • Voeg een eetlepel kaneel toe. Proef of je de smaak goed vindt en voeg anders nog wat meer kaneel toe.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.