Etiketten lezen, Pinda-allergie, voedselallergie

Vliegen met kinderen met een ernstige voedselallergie

Nog 3 weken en dan breekt de zomervakantie weer aan. Lekker op vakantie met het gezin! Maar als je kinderen een voedselallergie hebben dan vraagt dat altijd om wat meer aandacht. Kan er op je vakantieplek snel genoeg een ambulance komen, kun je de etiketten lezen en/of vragen of er geen (sporen van) allergenen in het eten zitten? En ga je wel of niet met het vliegtuig? Mocht je nog twijfelen over vliegen? Ik heb het toch aangedurfd! Lees maar welke voorbereidingen ik heb getroffen waardoor het prima ging.

Mijn dochters zijn nu 7 en 9 en dit jaar zijn we voor het eerst weer met ze in een vliegtuig geweest. Daar moest ik wel eerst een flinke drempel voor over. Ze zijn allergisch voor pinda en vrijwel alle noten en moeten ook opletten voor sporen en huidcontact. Mijn grootste angst zijn de achtergebleven stukjes noot en pinda van de passagiers die voor ons in het vliegtuig hebben gezeten. Mijn dochters hebben de neiging overal met hun handen aan te zitten. Dus ook tussen de stoelen. En ondanks dat ze geen eten in hun mond stoppen zonder te (laten) controleren of ze het mogen eten, stoppen ze wel hun vingers in hun mond als ze net ergens aan hebben gezeten…

Net als in de trein

“Waarschijnlijk heb je in de trein net zoveel pinda en noten resten als in het vliegtuig”, zei iemand een keer. Dat is ongetwijfeld zo, maar de trein stopt eenvoudig bij een noodgeval en een ambulance komt er dan zo aan. Is toch wat anders als je in de lucht hangt en zeker boven de oceaan.

Gewoon doen!

Toen mijn stagebegeleider (van 20 jaar terug!) afgelopen winter vroeg of we wilden komen logeren in de cottage waar ik net de website voor had gemaakt (www.baytopcottage.com) wilde ik dat dolgraag en toen Anne de foto’s had gezien, werd ook zij heel enthousiast. En uiteindelijk wilden we alle vier wel. Toen hebben we redelijk impulsief gezocht naar goedkope tickets en voor ik het wist, stonden we op het punt om niet 2 vluchten (retour), maar 4 te maken! Van Brussel naar Dublin en door naar New York en terug via Londen. Dus niet meer nadenken over of we het aandurven om te gaan vliegen, maar ‘gewoon’ doen!

Goed voorbereid

Gelukkig kun je veel doen in de voorbereiding. Zo heb ik contact opgenomen met Air Lingus. Met hen vlogen we de heenreis. Ik heb ze per e-mail laten weten dat we 2 kinderen met voedselallergie meenemen aan boord. Dat we natuurlijk Epipennen meenemen en eigen eten. En ik graag de zitplaatsen voor de vlucht schoon wilde maken. De reactie die ik kreeg was dat het prima was en dat ik het bij het inchecken nog maar even moest melden zodat ik kon pre-boarden. Als eerste aan boord dus.

Met de kinderarts heb ik ook nog contact gehad. Ik wilde graag weten of ik nog meer kon doen en wilde ook vooral weten wat ik moest doen als het wel mis ging in de lucht. Vooral om Femke’s gezondheid maakte ik me ongerust. Die krijgt ook nog een astma aanval als ze allergisch reageert. De arts kon me geruststellen (soort van) dat het zelden voorkomt dat 2 Epipennen en 8 pufjes van haar astmamedicijn niet voldoende waren. De arts heeft ook nog een medicijnverklaring opgesteld. Dat is een vereiste als je de Epipennen meeneemt aan boord.

Voor aan boord heb ik eigen eten meegenomen. Een pastasalade die prima koud te eten is en toch lekker vult en daarnaast nog crackertjes, fruit en wat rauwkost. Die laatste 2 waren nog wel een probleem trouwens. In Dublin moesten we langs de douane van de VS en er mocht geen fruit of groente mee de VS in. En daarmee bedoelde ze ook niet mee het vliegtuig in. Ook de opmerking dat onze kinderen met voedselallergie toch iets moesten eten in het vliegtuig overtuigde de beambte niet. Alles in de prullenbak graag, mevrouw. Uiteindelijk nog wat komkommer laten zitten en ook de pastasalade heb ik verzwegen.

Zoals ik al schreef, zit zo’n vliegtuigstoel waarschijnlijk vol met etensresten en tussen de stoelen lekker veel pinda en noten. Daarom heb ik voordat de meiden gingen zitten eerst alles schoongemaakt met van die Glorixdoekjes en over de stoelen een hamamdoek gehangen. De mensen om ons heen dachten vast dat ik smetvrees heb ;-). Mensen die me kennen, weten wel beter. Van een te schone leefomgeving hebben mijn kinderen zeker geen allergie gekregen.

En toen kon de vlucht beginnen!

Best heel spannend, maar het lukte me om heel rustig over te komen op de meiden. Die hebben zich geen seconde druk gemaakt om hun allergie. Daar gingen ze net zo mee om als elke andere dag. Ze wilden ook graag alles eten van wat er werd aangeboden in het vliegtuig en waar geen sporen van pinda en noten in zaten uiteraard. Ze vonden het superleuk om te vliegen. Bij het raam zitten en dan door de wolken vliegen. Foto’s maken van de wolken en de lucht. Het zijn net gewone kinderen. En een eigen tv scherm doet het op zo’n lange vlucht natuurlijk ook goed.

De terugreis

De heenvlucht ging goed, maar dat is geen reden om de aandacht te verliezen. De risico’s zijn net zo groot. En dit keer vond ik het toch weer spannend. Een paar dagen voor de vlucht zag ik een bericht op Facebook over een man die aan boord van een vliegtuig was overleden als gevolg van een voedselallergie. Ik heb het niet verder dan de kop gelezen om niet onnodig extra ongerust te worden.

Terug dus weer dezelfde voorbereidingen. Alleen geen contact vooraf gehad met de luchtvaartmaatschappij. Dit keer American Airlines en British Airways. Bij Air Lingus moest ik het bij inchecken regelen dus ik dacht nu ook. Helaas American Airlines wil het graag 72 uur voor de vlucht weten. Dus geen pre-boarding. Maar ja de zitplaatsen poetsen lukt ook nog wel als het vliegtuig volloopt. En als je het land uitgaat dan interesseert het ze niet wat je allemaal meeneemt. Dus zonder problemen weer een pastasalade met verse groente meegenomen. Het klaarmaken op een hotelkamer was nog wel een uitdaging trouwens. De purser vond het er erg smakelijk uitzien en ze hadden zeker weten de lekkerste en meest gezonde maaltijd aan boord.

Zelf op reis met een (kind met) voedselallergie?

Als je graag wat verder op reis wilt dan kun je prima gaan vliegen. Zorg dat je goed voorbereid bent en neem op tijd contact op met de luchtvaartmaatschappij. Ze hebben allemaal zo hun eigen beleid. Sommigen doen veel voor je maar dan willen ze het wel tijdig weten.

Veel reisplezier!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.