Etiketten lezen, Pinda-allergie, voedselallergie

Call me crazy: pinda’s in pijnstillende medicijnen

Als ik de bijsluiter van paracetamol wil lezen, om te kijken of er geen pinda’s inzitten, dan word ik altijd gek aangekeken. Ik zal wel paranoïde zijn ofzo… Maar gelukkig weet ik zelf beter. Wil je weten hoe het zit met (pijnstillende) medicijnen en een pinda allergie? Lees dan verder. Bij een soja allergie zou ik het zeker ook lezen!!

Lees altijd de bijsluiter!

Ja echt altijd. Fabrikanten van medicijnen veranderen de samenstelling van medicijnen nog wel eens. En in de loop van de tijd wordt er meer duidelijk over mogelijke bijwerkingen. Dus ook zonder een allergie is het goed om de bijsluiter te lezen.

Hulpstoffen in medicijnen

Naast de werkzame stof, in het geval van paracetamol de stof die zorgt dat pijn en koorts afnemen, voegt de fabrikant ook nog hulpstoffen toe. Daarmee maken ze het pilletje. Die hulpstoffen kunnen gemaakt zijn van allergenen. Soja en pinda ben ik nu twee keer tegengekomen bij pijnstillende medicijnen. De eerste keer toen ik de bijsluiter van mijn oma’s morfinepleisters las. Ik was toen niet op zoek naar allergenen, maar wilde weten of de combinatie met haar andere medicijnen mogelijk was. Tot mijn verrassing las ik toen dat deze pleisters niet geschikt zijn voor mensen met een soja en pinda allergie! Sinds dat moment controleer ik de bijsluiters van medicijnen voor mijn dochters ze krijgen. Ook als anderen dat gek vinden.

Kruidvat Paracetamol Liquid Caps

Vandaag las ik een bericht op een Facebook groep over notenallergie dat de nieuwe Kruidvat Paracetamol Liquid Caps niet geschikt zijn voor mensen met een soja en pinda allergie. Ik heb toen de bijsluiter gedownload en las inderdaad dit:

“Kruidvat Paracetamol liquid caps bevat sorbitol en sojalecithine. Indien uw arts u heeft meegedeeld dat u bepaalde suikers niet verdraagt, neem dan contact op met
uw arts voordat u dit geneesmiddel inneemt. Kruidvat Paracetamol liquid caps bevat lecithine (dat soja olie bevat). Indien u allergisch bent voor pinda’s of soja mag u dit geneesmiddel niet innemen.”

De bijsluiter vind je op http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h116359.pdf

Dus daarom lees ik de bijsluiters. Altijd!

Vitamine D

Dat hulpstoffen nodig zijn om van een werkzame stof een pilletje, drankje of pleister te maken, is niet zo gek. Toch vond onze apotheker dat het gek is dat Vitamine D, een in olie oplosbare vitamine, er ook is op waterbasis. Ik snapte zijn redenatie dat er flink mee geknutseld is om het mogelijk te maken om de vitamine in water op te laten lossen en heb zijn advies destijds opgevolgd en die op oliebasis meegenomen naar huis. Anne en Femke kregen toen ze heel klein waren de voorgeschreven vitamine D. Maar eenmaal thuis aangekomen, begon er een belletje te rinkelen. Olie, toch? Toch maar eens in de bijsluiter lezen welke olie er wordt gebruikt. Dat bleek arachideolie, pindaolie dus. Bij de apotheek heb ik het uitgelegd waarom ik deze niet kon gebruiken en ik kreeg keurig een ander flesje. Op waterbasis.

Vastleggen van voedselallergie in dossier van alle zorgverleners

Had de apotheker niet kunnen weten dat mijn dochters geen pindaolie mogen? Jawel hoor! Alleen worden vitamine D en ook paracetamol zonder recept verkocht en hoeft de apotheker niet in je dossier te kijken. Daar moet je vooral zelf goed opletten.

Ik ben er trouwens wel altijd heel scherp op dat de allergieën in de dossiers van alle zorgverleners staan. Dus bij de huisarts, huisartsenpost (niet hetzelfde dossier als je huisarts), ziekenhuis en apotheek. Met de laatste heb ik nog wel eens een slechte ervaring gehad. Bij een van de apotheken hier in het dorp vonden ze het niet nodig om het te vermelden in het dossier. Pinda’s zitten namelijk niet in medicijnen, mevrouw. Nooit meer naar toe gegaan! Recent bij de huisartsenpost, toen Anne een paracetamol kreeg en ik om de bijsluiter vroeg, heeft de receptioniste het direct zelf in Anne’s dossier gezet. Zo fijn!!

Zo houd je het veilig

Met een voedselallergie kun je nog steeds heel veel eten en doen. Maar het is wel een kwestie van goed opletten. En ik snap best wel dat mensen het soms overdreven vinden. Wie bedenkt er nu dat er pinda in paracetamol of yoghurt met aardbeien kan zitten? Dat weet je alleen als je zelf (een kind met) een voedselallergie hebt. En het met je directe omgeving delen, voorkomt levensbedreigende situaties.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.