Etiketten lezen, Gezonde voeding, Gezondheidstips, Natuurvoedingsadviseur, Zonder pakjes en zakjes

12 dagen suikervrij

Vandaag kreeg ik een kleine wake-up call. Bedankt buuf! Die had ik echt weer even nodig. Begin 2015 heb ik bij wijze van experiment samen met mijn marketing en communicatie collega’s van SVO meegedaan aan een sugar challenge: 12 dagen geen suiker eten. De aanleiding? Behalve dat een kilo M&M’s bij ons net zo snel opging als een zak van 250 gram? We waren onder de indruk van de bevindingen van de Belgische journalist Tim Verheyden. Niet te geloven waar ze allemaal suiker in stoppen. Tim heeft voor deze documentaire een maand lang geen suiker gegeten en ging op onderzoek uit. Kijk zelf maar eens: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2177793

12 dagen niet snoepen 😦

Ik dacht vooral niet meer te moeten snoepen tijdens mijn 12 dagen suikervrij. Little did I know! Het werd doordat we online aan een programma meededen een mini college over suikers. Waar ze allemaal in zitten zonder dat je er bij stil staat. Mijn heerlijke –en ik dacht gezonde- Pain de boulogne van de AH bleek ook suiker te bevatten. En vrijwel alle soorten worst die ik op brood at ook. Ketchup, mayonaise en recent vond ik nog friet met zoetstof: echte friet zoals friet bedoeld is! Tuurlijk Celávita… OK niet allemaal bijster gezonde producten, maar ik verwachtte er geen suiker in. Dat wetende ging ik op zoek naar alternatieven. Bij voorkeur helemaal zonder suiker en anders degene met de minste suiker. Lay’s had 3 of 4 smaken Oven crispy thins. Uit de oven en luchtig dus minder vet. Betere keus leek me. Ook hier is suiker een belangrijk ingrediënt. Er zat wel een groot verschil tussen de verschillende smaken. In de ene zat wel 2x zoveel als in een andere.

Volkoren

Dus niet alleen het snoepen laten, maar ook etiketten lezen om suikers te spotten en heel belangrijk: volkoren producten eten. Dat heeft bij mij nog het meeste effect gehad. Denk ik tenminste. En dat is ook gemakkelijk vol te houden.

Met volkoren producten bedoel ik natuurlijk volkoren brood in plaats van wit, maar ook in plaats van bruin brood of meergranen. Maar ik bedoel ook volkoren pasta en zilvervliesrijst. Granen die nog compleet en onbewerkt zijn.

Een volkoren korrel bevat nog de kiem en de zemel (vezels) die er voor het produceren van bloem uitgehaald worden. De kiem bevat belangrijke vetten zoals omega 3, maar ook vitamine E. Waarom zilvervliesrijst zoveel beter is dan witte rijst lees je hier: zilvervliesrijst vs witte rijst

Mijn ervaring

Goed opletten welke producten suikers bevatten en die vervangen of niet meer gebruiken., dus meer zelf bereiden in plaats van pakjes en zakjes. En volkoren producten eten hebben er voor gezorgd dat ik veel minder trek had in snoep, koek en chips. Het niet of veel minder snoepen ging steeds gemakkelijker. En ik voelde me ook minder moe. Hing niet meer als een zoutzak op de bank ’s avonds.

Wake up call

Tijd om weer suiker te bannen! Het sloop er langzaam weer in en de verslaving ligt al weer op de loer. En het vervelendste daarvan is: ik voel me zo moe…

En tijd om de studieboeken in te duiken! Over 3,5 week is mijn examen Natuurvoedingsadviseur en dan moet in een mondeling examen over allerlei onderwerpen kunnen vertellen. De kans is groot dat er suikers en koolhydraten ter sprake komen.

Aan de bak dus. Suiker eruit – meer energie om te leren!

En als dat lukt dan staat er heel binnenkort een blog over welke zoetstoffen er voor een grote suikerspiegeling schommeling zorgen en welke niet. En hoe je ze kunt toepassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.