Etiketten lezen, Gezonde voeding, Zonder pakjes en zakjes

Gekruid of geknutseld?

Koken zonder pakjes en zakjes is iets waar je steeds meer mensen over hoort. Ik moet toegeven dat ik jaren op die pakjes en zakjes heb geleefd. Het maakt koken eenvoudig en lekker snel. Maar er zitten wel erg vaak stoffen in die ik liever niet (teveel) eet. In deze blog meer informatie over MSG/ E621 en natuurlijk een recept voor nasikruiden zodat je voortaan nasi kunt maken zonder kruiden uit een zakje.

Etiketten lezen

Als je de etiketten leest van kruidenzakjes kom je vaak als hoofdbestanddeel zout tegen. Daar eten we met z’n allen veel teveel van. Met onderstaand recept zul je merken dat je het niet mist. De kruidenmix heeft voldoende smaak. Ook suiker en smaakversterker E621 staan vaak bij de ingrediënten. Ook daar kun je prima zonder. En dan nog de nodige allergenen. Steeds meer mensen moeten daar op letten. In de nasikruiden van Conimex zitten garnalen, tarwe en soja. Ook kunnen er sporen van ei, melk en selderij in zitten.

Smaakversterker E621 (ook wel mononatriumglutamaat, MSG of ve-tsin genoemd)

Een smaakversterker toevoegen is een relatief goedkope manier om smaak aan voedingsmiddelen te geven. Helaas  zitten er absoluut nadelen aan voor de gezondheid. Zo is uit veel onderzoeken gebleken dat E621 een neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en een eetlustverhogende werking heeft doordat dit het endocriene systeem (hormoonsysteem) kan ontregelen. Dit hormoonsysteem regelt namelijk je honger- en verzadigingscentrum.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan het artikel Smaakversterker E 621 (ve-tsin, MSG) en obesitas op http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=610

Recept voor nasikruiden

Het gemak van dit recept zit hem vooral in het vooraf maken van een grotere hoeveelheid dan voor 1 portie. De volgende keren dat je gaat koken, pak je het potje met je eigen kruiden in plaats van een zakje uit de supermarkt.

Ingrediënten:

  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl kurkuma (geelwortel)
  • 4 tl gemberpoeder
  • 4 tl komijnpoeder (djinten)
  • 4 tl knoflookpoeder*
  • 4 tl laos (galanga)

Voor een portie nasi voor 4 personen gebruik ik 3 flinke theelepels kruiden.

*Het knoflookpoeder kun je ook weglaten en dan verse knoflook naar smaak aan je nasi toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.