plaatje van het NAN
Pinda-allergie

Goede voorlichting op de school van je kind met voedselallergie

Onze beide dochters hebben een pinda-allergie. Dat maakte het best spannend om er op te vertrouwen dat ze op school geen allergische reactie krijgen. Toch is de basisschool voor mij een plek waar ik ze met een gerust hart naar toe laat gaan. Een goede voorbereiding en voorlichting gingen hier aan vooraf. Heb jij een (bijna) schoolgaand kind? Lees hoe we bij ons op school iedereen hebben voorgelicht.

Anafylaxie uitgelegd

Iedereen kent wel iemand met een allergie. Heb je hooikoorts dan irriteert een kiwi ook behoorlijk. Veel mensen denken dat het met een pinda-allergie ook zo gaat. Vervelend als je een keer per ongeluk een pinda eet, maar de jeuk trekt wel weer weg, toch?! Helaas bij anafylaxie werkt dat toch anders. Het is dus belangrijk dat allereerst duidelijk is waar de school mee te maken krijgt. Jij hebt je er als ouder helemaal in verdiept, informeer dan ook de school goed.

Toen mijn oudste dochter op school kwam, was zij niet de enige met een pinda-allergie. We konden dus als moeders samen optrekken in het veilig maken van de schoolomgeving. Een van de moeders kent veel andere ouders van school en heeft twee artsen gevraagd om een presentatie te geven op school en aan de leidsters van de BSO. Die hebben dat super gedaan!

Oefenen met de Epipen

“Als mijn kind heel ziek wordt dan moet je haar een prik geven met de Epipen”. Deze zin levert altijd iets van een schrikreactie op. Al laten de meesten dat niet direct merken. En logisch. Een kind een injectie geven, is ook niet niks. Gelukkig is de Epipen een heel eenvoudig te hanteren ding. Er is geen naald zichtbaar, de plek waar je moet prikken is vrij groot en je prikt eenvoudig door kleding heen.

Wij hebben iedereen met de oefenpen laten oefenen. Zo’n oefenpen kun je bij de apotheek krijgen. Hebben ze er geen een meer op voorraad? Gewoon laten bestellen.

Het oefenen heeft meerdere voordelen:

  • je leert op de juiste manier prikken (let op de 10 seconden!);
  • als je hem een keer geoefend hebt, is hij lang zo eng niet meer;
  • het geeft zelfvertrouwen, omdat je weet hoe het moet.

Op herhaling

Jaarlijks oefenen de docenten van de school met de Epipen, hetzelfde geldt voor de vaste bezetting van de overblijfouders. Die oefenen het bij de EHBO cursus. Dit is overigens niet standaard! Dat hebben zij zelf zo afgesproken met de trainers die de cursus geven.

Specifieke informatie over je kind

Ieder kind heeft zo zijn eigen voedingsmiddelen waar hij allergisch voor is. Maar ook zijn eigen manier van reageren tijdens een reactie. Daarom informeren we elk jaar ook de nieuwe leerkrachten in de klas van onze kinderen. We vertellen wat zij niet mogen eten en hoe ze om kunnen gaan met traktaties. Dat laatste is ook voor je kind heel fijn. Anne heeft in groep 3 nooit een traktatie aangenomen, omdat ze dacht dat je juffen niet goed wisten waar ze op moesten letten. Vanaf nu informeren we de juffen met Anne erbij.

Ouders van andere kinderen

Vergeet ook niet de ouders van de andere kinderen in de klas te informeren. Aan het begin van het schooljaar heb ik de ouders uit Femke’s klas een mail gestuurd over haar allergie. Met de uitnodiging om ook vooral vragen aan ons te stellen. Tijdens de informatieavond, op het schoolplein of bellen/e-mailen. Ouders weten dat er geen pindakaas mee mag op brood, maar willen weten of bijvoorbeeld hazelnoot- en speculoospasta wel mogen. Ook deze ouders leggen we uit wat er met onze kinderen gebeurt als zij wel pinda’s eten.

Kinderen van andere klassen

Vorig schooljaar is de hele school pindavrij gemaakt. Geen enkel kind neemt meer pindakaas op brood mee naar school. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Wie is er nou niet groot geworden met pindakaas. Ik ben misschien wel de grootste fan van Calvé pindakaas en vind het ook jammer dat we dat thuis niet meer eten. Daarom hebben de leerkrachten in hun eigen klas uitgelegd wat het betekent om een pinda-allergie te hebben. Dat het levensbedreigend kan zijn. Dus dat als je het eet en daarna niet snel de juiste behandeling krijgt je er dood aan kunt gaan…

Dat laatste hadden we Anne toen nog niet expliciet gezegd. Dus ook Anne is nog een keer opnieuw door mij voorgelicht. Voor haar was heel ziek worden en met gillende sirenes naar het ziekenhuis al ernstig genoeg. Overigens dringt het bij Anne nu pas langzaam door. Na de reactie op cashewnoten zei ze dat als haar keel nog veel dikker werd, dat ze dan kon stikken. Ja dat kan en daarom zorgen we dat iedereen goed voorbereid en goed voorgelicht is!

Het NAN

Op de Facebookpagina van het NAN zag ik deze week onderstaand overzicht staan. Maak er vooral gebruik van!

actiestappen NAN voor allergiebeheer

de link naar het bericht: https://www.facebook.com/StichtingNAN/photos/a.562241237156395.1073741831.547428431971009/911281972252318/?type=1&theater

Een gedachte over “Goede voorlichting op de school van je kind met voedselallergie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.