Etiketten lezen, Pinda-allergie

Goed voorbereid naar school met je kind met voedselallergie

Heb je een (bijna) schoolgaand kind dat een voedselallergie heeft? Dan is het best spannend om er op te vertrouwen dat hij op school geen allergische reactie krijgt. Ik kan daar over meepraten. Toch is de basisschool voor mij een plek waar ik ze met een gerust hart naar toe laat gaan. Zelfs nu dat onze beide dochters een pinda-allergie hebben. Een goede voorbereiding en voorlichting gingen hier aan vooraf. Hoe ik alles heb voorbereid? Lees verder…

Allergiekaart met actieplan

Hoe goed je alles ook dichttimmert je kunt nooit helemaal voorkomen dat je kind in aanraking komt met het voedingsmiddel waar hij allergisch voor is. Daarom moet de omgeving goed op de hoogte zijn  en als het nodig is een stappenplan kunnen volgen. Op basis van het actieplan van het Nederlands Anafylactisch Netwerk (NAN) heb ik zelf voor mijn dochters een allergiekaart gemaakt. Op de kaarten staat precies waar ze allergisch voor zijn en hoe een eerdere reactie verliep. Deze ervaring hebben we opgedaan tijdens een provocatietest in het ziekenhuis. De tekst op de kaarten verschilt dus bij ons per dochter.

De kaart hangt op school in de klas op een voor de juf en de overblijfouders opvallende plek.

actiekaart bij anafylaxie
zelfgemaakt actiekaart

Wil je ook een allergiekaart maken? Je kunt in de webshop terecht van het NAN op http://www.anafylaxis.nl . Zij bieden ook de mogelijkheid om de kaart in meerdere talen te maken. Handig voor op reis! Wil je gebruik maken van de kaart die ik zelf maak? Stuur me dan een e-mail gezondvoorjou@outlook.com. Ik stuur je dan de powerpoint toe die je zelf qua tekst en kleuren eenvoudig kunt aanpassen.

Doos met noodmedicatie

Bij de allergiekaart staat een plastic doos met de noodmedicatie van onze dochters: 2(!) Epipennen, het kan altijd nodig zijn dat er nog een tweede Epipen nodig is, antihistamine en daarnaast wat lekkers. Is het niet zeker dat onze dochter een traktatie mag hebben, dan haalt ze iets uit deze doos.

Overblijven

Onze dochters eten tussen de middag op school hun boterhammen op. Daarom heeft de vaste bezetting van overblijfouders ook een allergiekaart van ze en weten zij per kind waar de doos met noodmedicatie staat.

Het vergt wat voorbereiding, maar…

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Volgende keer schrijf ik over de voorlichting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.