ongebrande ongezouten cashewnoten
Etiketten lezen, Gezonde voeding, Onderzoek, Pinda-allergie

NOOT situatie!!!

’s Middags had ik nog een foto gemaakt van dit bakje met cashewnoten om te bloggen over de goede eigenschappen van noten. Ik was helemaal blij dat ik eindelijk noten gevonden had ZONDER sporen van pinda’s. Anne en Femke zijn namelijk beide allergisch voor pinda’s en niet voor noten. Tenminste dat is wat we toen wisten. Femke heeft er ’s middags van zitten smullen. Anne heeft begin van de avond een paar noten gegeten en kreeg toen een heftige allergische reactie. Wij gaan eerst maar weer naar de allergoloog voor we Anne met andere allergenen in aanraking laten komen!

Gezonde noten

“Noten en zaden zijn een van de beste bronnen van vitamine E, een belangrijke antioxidant die het immuunsysteem versterkt, de celmembranen beschermt en helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes.” Bron: Voeding die baat, voeding die schaadt.

Pompoenpitten en pijnboompitten zijn erg populair bij onze meiden. Noten had Anne nog niet gegeten, omdat er altijd op de verpakkingen staat dat ze verwerkt zijn in een fabriek met pinda’s. Alleen de, toch wel prijzige, kilozak van de biologische winkel niet. Dus om Anne’s dieet aan te vullen, heb ik ze toch maar eens gekocht.

Helaas, wat gezond is voor een ander is niet altijd gezond voor jou!

Allergische reactie

Anne gaf direct na het eten van de cashewnoten aan dat het enorm jeukte in haar mond. Er zijn wel meer voedingsmiddelen waar ze iets van irritatie van ondervindt. Dan is een Aerius pilletje (anti histamine) altijd de oplossing.

Ik liet Anne alles uitspugen, haar mond goed met water spoelen en haar tanden poetsen zodat er zo min mogelijk achter zou blijven. Daarna Aerius gegeven. Inmiddels kriebelde haar nek ook. Ik heb toen direct de ambulance gebeld. Het voelde niet goed. Epipen ook direct in de hand genomen.

De Epipen en ambulance wekte eerst woede op bij Anne. Die wilde ze absoluut niet.

Anne begon vervolgens te hoesten. Echt zo’n blikachtige hoest die ik herken van eerdere reacties. Nadat ik haar op een stoel had gezet, gaf ze aan dat haar keel dik werd. Toen direct de Epipen gezet.

Naar het ziekenhuis

Deze Good Bear kreeg Anne van het ambulance personeel.
Deze Good Bear kreeg Anne van het ambulance personeel.
Toen de ambulance arriveerde bleef ze hoesten en had ze een loopneus. Het ambulance personeel heeft haar een vernevelaar gegeven. Daarna zijn we met zwaailichten aan naar het WKZ gereden waar ze bekend zijn met Anne’s allergie. In de ambulance gaf Anne over. Anne’s bloeddruk daalde en daarom moest ik nog een Epipen zetten.

Op de Eerste Hulp stonden de kinderarts, verpleegkundige en anesthesist klaar. Anne werd direct aan de monitor gelegd. Via een infuus is opnieuw anti histamine en daarbij Prednison (voor de lange duur) toegediend. Anne knapte langzaam weer op.

Op de afdeling Eekhoorn hebben we samen de nacht doorgebracht. Anne lag nog steeds aan de monitor zodat ze konden monitoren of zij niet nog een aanval kreeg. Gelukkig had ze een rustige nacht en mochten we de volgende dag weer naar huis.

TIPS

  • Zorg dat je altijd 2 Epipennen bij de hand hebt. Het kan zijn dat je na ca. 20 minuten er nog een moet toedienen.
  • Bel op tijd de ambulance. Het duurt toch nog best een tijdje voor ze er zijn.
  • Laat je kind altijd door de ambulance naar het ziekenhuis brengen. De Epipen zorgt er niet voor dat je kind weer beter wordt. Dat doen de medicijnen die in het ziekenhuis worden gegeven. Bovendien kan er nog een tweede reactie optreden. Soms moet je er bij ambulancepersoneel op aandringen als je kind thuis al lijkt op te knappen.
  • Geen allergenen introduceren als je kind ze nooit eerder heeft gehad. Ook al kwam er uit het bloedonderzoek geen verhoogd risico.

Een gedachte over “NOOT situatie!!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.