Uncategorized

Decembermaand weer overleefd

Ik wens al mijn bloglezers een gezond, veilig en smakelijk 2016!!

Het jaar 2015

Terugkijkend naar 2015 kan ik gerust zeggen dat ik een mooi jaar heb gehad. Een jaar waarin ik weliswaar een groot deel Toos Werkeloos was, maar juist dat heeft me veel gebracht. Ik ben gaan bloggen, heb heel veel hardgelopen met als resultaat de Zandvoort Circuit Run en de Dam tot Dam loop, ben gezonder gaan eten en dat resulteert in meer energie en minder kilo’s, ik volg een opleiding en last (but definitely not least!) heb ik veel meer tijd met Anne en Femke doorgebracht. In 2016 ga ik weer aan het werk en gaat de ratrace weer beginnen. Voor mij de uitdaging om dat met al deze nieuwe energie zonder al teveel stress te doen.

2015 kende wel een fiks dieptepunt en dat waren de ontwikkelingen rondom de allergieën van Anne en Femke. Femke bleek toch ook allergisch voor pinda’s en in dezelfde mate als Anne. Gelukkig hebben we dat in het ziekenhuis ontdekt met voldoende medisch personeel bij de hand. De longarts merkte ook direct op dat Femke astmatisch reageerde. Na een aantal tests blijkt ze astma te hebben. In het dagelijks leven verwacht ik dat ze er weinig last van zal hebben, maar als zij bij een reactie op pinda ook nog een astma aanval krijgt dan is dat nog gevaarlijker.

Een week na de test van Femke, reageerde Anne op cashewnoten. Doodziek ging ze mee met de ambulance naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Inmiddels hebben we Anne’s bloed opnieuw laten testen op alle noten en wat blijkt: de waardes voor hazelnoten, walnoten, pistachenoten, cashewnoten en macadamianoten zijn allemaal erg hoog. Daar is ze dus ook allergisch voor. Van pinda allergie naar pinda en noten allergie. Dat wordt nog meer opletten op de etiketten in de winkel en alle noten zijn het huis uit. Na de vakantie de juffen op school weer informeren.

Pff die is weer voorbij!

Wat een maand, december. Femke zei zelfs gisteren dat Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw wel heel dicht op elkaar zitten. Een maand vol met lekkernijen en ook eten buiten de deur. Voor kinderen met een voedselallergie en voor hun ouders een periode om extra op te letten. En uiteindelijk ook voor iedereen die ze uitnodigt.

Zelf maken en bakken was ons credo deze maand. Met een pinda en noten allergie wordt het aantal feestelijke hapjes dat de dames mogen hebben wel flink verkleind. Hoeveel etiketten van onbekende en bekende producten ik de afgelopen maand heb gelezen…

Voor de pepernoten was het al snel duidelijk: zelf bakken. En dat is nog véééél lekkerder ook! Ook voor op school pepernoten en speculaasjes gebakken voor alle kids met voedselallergie. Geeft rust voor iedereen.

Marsepein hebben we nog gemeden, omdat we nog niet wisten of Anne tegen amandelen kan. De bloedtest geeft nu een veilige waarde. Er staat daarom een doosje met marsepein voor haar in de kast, maar we gaan het eerst voorzichtig introduceren. Dat mag thuis of in het ziekenhuis. En hoe cool Anne de ‘achtbaanrit’ in de ambulance ook vond, de nare herinnering aan waarom ze zo hard reden overheerst. Dus dat gaan we in het ziekenhuis doen. Het is spannend zat een noot uittesten.

Toen kwam Kerst. Een dag thuis en een dag bij opa en oma. Dat betekende voor oma alle etiketten lezen en veel bellen over wat er wel en niet kan. Aan tafel ook nog vragen wat er in het eten zit dat we niet hadden doorgesproken. En het toetje hebben wij zelf gemaakt. Wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakt en versierd cakeje?

Oud & Nieuw bij vrienden. Vriendin alle etiketten lezen en veel Whatsappen over wat er wel en niet kan.

Tussendoor nog verjaardagen, kinderfeestje bij een binnenspeelpark (met eten!), een slaapfeestje (met avondeten en ontbijt!).

Hulde aan iedereen die er voor gezorgd heeft dat Anne en Femke hier overal aan mee konden doen! En fijn dat deze maand die in het teken staat van vreterijen nu weer voorbij is.

Oliebollen

Oliebollen worden gebakken in frituurvet en ik heb altijd geleerd dat daar veel mee mis kan gaan als je een pinda allergie hebt. Dus ondanks dat de oliebollen van de AH geen vermelding van sporen hadden, heb ik het niet aangedurfd om ze aan Anne en Femke te geven. Ik had geen zin in stress op oudejaarsavond. De oplossing die bij Anne pretoogjes opleverde: zelf appelflappen bakken! Ze legt zelf in dit filmpje uit hoe je dat doet.

  
Filmpje Anne bakt appelflappen

Een gedachte over “Decembermaand weer overleefd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.