Etiketten lezen, Pinda-allergie

het is weer tijd voor zelfgebakken pepernoten ;-)

“Oeh waaah er liggen al weer pepernoten bij het Kruidvat.” Dat is wat je mensen nu hoort zeggen. En ja het is idioot vroeg, maar blijkbaar willen we ze wel weer eten. Wij wel in ieder geval!

Helaas zijn de meeste pepernoten afkomstig uit fabrieken waar met pinda’s wordt gewerkt. Daarom maken wij ze zelf en wat zijn ze dan lekker. Alleen al die heerlijke geur van koekkruiden in je keuken. Mmmm. We hebben er zelfs een traditie van gemaakt om in de zomervakantie op een druilerige dag samen pepernoten te bakken. Ik kneed het deeg en Anne en Femke draaien de balletjes.

Zelf bakken

Wil jij ook zelf pepernoten bakken? Wij gebruiken het recept uit de Appie app als basis. http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R511914/pepernoten

Dit heb je er voor nodig:pepernoten op bakplaat 3

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 10 gram koek en speculaaskruiden
  • 4 eetlepels melk

Met deze hoeveelheid kun je 2 bakplaten vullen.

Minder suiker

Dit jaar heb ik, om niet al te veel geraffineerde suikers te gebruiken, een deel (ik gok nog geen kwart) van het zelfrijzend bakmeel vervangen door volkoren meel en de helft van de bruine basterd suiker door dezelfde hoeveelheid biologische kokospalmsuiker. En het resultaat was goed. Volgende keer nog iets meer volkoren meel.

Ik zal nog eens kijken of er nog meer recepten zijn. Zonder melk of met nog minder geraffineerde suikers. En zodra er meer pepernoten in de winkel liggen, zal ik een blog maken over de merken zonder sporen van pinda’s. Vorig jaar waren dat de uitdeelzakjes van Bolletje.

Geniet van je zelfgebakken pepernoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.