Uncategorized

Beter geen pinda vermijden

Morgen hebben we weer een provocatietest in het WKZ. Dit keer niet voor Anne, die hem kreeg vlak voordat ze naar groep 1 van de basisschool ging, maar voor haar vijfjarige zusje Femke. Sinds we weten dat Anne allergisch is voor maar het kleinste beetje pinda hebben we producten met pinda strikt in huis gemeden. Een boterham met pindakaas, hoe lekker ik die ook vind, smaakt toch minder lekker als je hem snel bij het aanrecht opeet en daarna meteen heel goed je handen wast, je tanden poetst en bord en mes goed afwast. Femke krijgt als gevolg hiervan al sinds haar geboorte geen pinda’s. En nu lijkt het vermijden voor Femke juist een nadelig effect te kunnen hebben.

Diverse artikelen zijn over dit onderwerp verschenen. Op het Luchtwegkanaal van het WKZ , op de site van het voedingscentrum en op de site van diëtisten.

Vroege introductie van pinda verlaagt de kans op pinda allergie

Onderzoekers van het King’s College in Londen hebben een belangrijke ontdekking gedaan over pinda allergie. Ze ontdekten dat kinderen die van jongs af aan pinda’s eten een kleinere kans op allergie hebben dan kinderen van ouders die pinda vermijden. 

Er werden 640 kinderen tussen de 4 en 11 maanden onderzocht die een verhoogde kans op een pinda-allergie hadden. De kinderen hadden eczeem, een kippenei allergie of beiden. De ene helft van de kinderen kreeg tot 5 jarige leeftijd geen pinda de andere groep kreeg meerdere keren per week een pinda snack.

Op de leeftijd van 5 jaar had maar 2% van de kinderen die regelmatig pinda at een allergie. In de groep die geen pinda kreeg kwam een allergie veel vaker voor (tot wel 15%)!

 Lees meer over dit onderzoek op de site van het voedingscentrum

 Bron: Luchtwegkanaal WKZ

Thuistest

Wij hoorden hier over tijdens de allergiedag van het Nederlands Anafylaxie Netwerk dat tweejaarlijks voor kinderen en hun ouders wordt gehouden. Dat heeft ons wel aan het denken gezet. Zou Femke door het vermijden van pinda een pinda-allergie kunnen hebben? Uiteraard weten we dat Femke bij haar geboorte net zo’n grote kans had op zo’n allergie als elk ander kind, maar de meeste kinderen gaan op een gegeven moment wel brood met pindakaas eten. En nee niet alleen dit bericht heeft ons aan het denken gezet. Voor dat Femke naar de basisschool zou gaan wilde ik weten of zij gewoon pindakaas kon eten. Dus met het idee dat de kans op een allergie erg klein zou zijn, heb ik Femke een stukje brood met pindakaas gegeven toen haar grote zus op school zat. Dat leek  goed te gaan. Tot het moment dat ze een droge hoest kreeg. Bij ons gaan er dan toch alarmbellen rinkelen. Ik heb het even aangekeken en ben uiteindelijk toch maar even naar de huisarts gegaan. Bij aankomst was er niks meer aan de hand. Haar luchtwegen klonken goed. Dit was anderhalf jaar geleden. Van bovenstaand onderzoek hadden we toen nog niet gehoord.

Toch met pinda’s starten?

Om een goede afweging te maken tussen Femke een pindavrij dieet te blijven geven of haar toch pinda’s te geven om de ontwikkeling van een allergie te verkleinen, besloten we met haar naar het WKZ te gaan. De kinderarts heeft haar onderzocht en er is bloedonderzoek gedaan. Haar bloed toont een overgevoeligheid aan voor pinda’s. Dat zegt nog niets over een allergische reactie in de praktijk, maar in combinatie met de ervaring van mijn ‘thuistest’, hebben de kinderarts en de allergoloog toch een provocatietest geadviseerd. Op basis van de uitkomst van die test zullen we met de allergoloog bespreken of we alsnog pinda introduceren bij Femke.

PROOF

Ondanks dat ik er vrij zeker van ben dat Femke geen anafylactische reactie zal krijgen tijdens het onderzoek wordt het toch een spannende dag. De slechte herinneringen aan de dag dat we Anne bewust een reactie lieten krijgen om te bepalen wat bij haar de grenswaarde is, zullen weer bovenkomen. En wat als Femke wel heel ziek wordt. Zo’n provocatietest is gewoon heel vervelend. Dat begrijpen ze bij het WKZ ook en daarom doen zij nu het PROOF onderzoek.

PROOF onderzoek pinda allergie

In september 2013 is het PROOF onderzoek gestart. Dit onderzoek opgezet in het Wilhelmina Kinderziekenhuis onderzoekt een nieuwe bloedtest voor het aantonen van pinda allergie bij kinderen. Hiermee hopen de onderzoekers pinda allergie eerder en nauwkeuriger vast te stellen bij kinderen.

Alle kinderen die verdacht worden van een pinda allergie en bekend zijn in het Wilhelmina Kinderziekenhuis komen in aanmerking voor deze studie.

Bron: Luchtwegkanaal van WKZ

We laten Femke meedoen aan dit onderzoek, want het zou toch wel heel fijn zijn als deze provocatietesten in de toekomst niet meer nodig zijn. Zeker nu dat de test niet meer op een dag, maar op twee dagen plaatsvindt. Een dag met een placebo en een dag met pinda’s.

Mijn volgende blog over dit onderwerp volgt zodra we de uitslag en vervolgstappen hebben besproken met de allergoloog.

Een gedachte over “Beter geen pinda vermijden”

  1. Ah daarom zag ik vanmorgen alleen Anne op de BSO. Succes vandaag en hopelijk zonder problemen door de test! Groetjes, Wendy Straatman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.